Fotograaf Tilburg - Ymke Frijters Fotografie jubileum

Vijf jaar ongedwongen fotografie: Ymke Frijters Fotografie is jarig!

Daar zat ik dan, 5 jaar geleden bij de Kamer van Koophandel. Augustus 2015, net een jaartje afgestudeerd en vers terug van een wereldreis. Hoi, ik ben Ymke en ik ga mijn eigen bedrijf beginnen. Geen idee of het wat zou worden, maar ik ging het gewoon proberen. Niet geschoten is altijd mis; een levensmotto dat ik iedereen kan aanraden.

Ik ben niet zo iemand die al van jongs af aan wist wat ze wilde worden. De enige beroepskeuze waar ik vierkant achter stond was lieveheersbeestje worden. De teleurstelling was dan ook groot toen ik er rond mijn vierde levensjaar achter kwam dat dat niet kon. Toen ik serieuzere carrièrevragen moest beantwoorden, kwam het nooit in me op om fotograaf te worden. Ik had simpelweg niet bedacht dat je daar daadwerkelijk een boterham mee kon verdienen. Want dan moest je wel héél goed zijn en dat ging mij nooit lukken, toch?

Ook een fotoshoot boeken?

Ook een familieshoot boeken?

Vind mij op Facebook

Vind mij op Facebook

Dat meisje met de camera

Met de wetenschap van nu had het eigenlijk niet anders gekund; zodra ik kon lopen, liep ik het liefst met de camera van pa in mijn knuistjes. Met tientallen wazige foto’s en stillevens van mijn knuffels tot gevolg. Mijn ouders besloten dat ik maar een eigen cameraatje zou krijgen, zodat ik de vakantiefoto’s niet opnieuw zou verprutsen. Ik kreeg steeds één rolletje en mocht die na de vakantie laten ontwikkelen. Die spanning van een vers fotomapje vergeet ik nooit. Later draaide mijn eerste digitale camera overuren tijdens fotoshoots met mijn vriendinnen op school. Ook in mijn studententijd was ik altijd het meisje met de camera; het ding ging steevast mee op stap. Ik hoef je niet te vertellen dat deze foto’s niet echt geschikt zouden zijn voor mijn portfolio.

Ymke Frijters Fotografie 5 jaar
Ymke Frijters Fotografie 5 jaar

Kansen

De liefde voor fotografie groeide alleen maar toen ik tijdens mijn opleiding Journalistiek zag hoe krachtig beelden kunnen zijn. Ik ging als vrijwilliger aan de slag bij Festival Mundial en bij Kermis FM tijdens de Tilburgse Kermis. Ik had inmiddels mijn eerste betaalde fotografieopdracht achter de rug voor ZLM Verzekeringen, een trouwe klant waar ik nog steeds elk jaar allerlei rijvaardigheidstrainingen voor fotografeer. Al gauw volgde ook BNN-VARA en mocht ik steeds vaker langskomen na de geboorte van achterneefjes en -nichtjes voor het vastleggen van pril geluk. Wat gaf het een enorme kick om werk te maken van iets dat ik al jaren met zoveel liefde deed. Nog steeds ben ik enorm dankbaar voor iedereen die mij de kans heeft geboden om te leren en te groeien.

Richting

Al doende kwam ik erachter dat ik de echte connectie tussen mensen waanzinnig vond om vast te leggen. Mensen zijn zó mooi als je de tijd neemt om ze echt te zien. Elk gezin, bedrijf of bruidspaar dat ik fotografeer heeft hun eigen bijzondere verhaal. Het is mijn doel om dat verhaal te vertalen naar beeld. Door het gesprek aan te gaan, mensen te laten gieren van het lachen en soms een vraag te stellen die raakt, probeer ik het allermooiste tussen mensen naar boven te halen.

Ymke Frijters Fotografie 5 jaar
Ymke Frijters Fotografie 5 jaar

Koek en ei

Leuk verhaal natuurlijk, maar ook ik heb op een houtje moeten bijten in de eerste jaren van mijn zzp-schap. Een naam opbouwen gaat allesbehalve vanzelf. Ik heb talloze momenten gehad dat de ‘LAAT MAAR ALLEMAAL!’, de ‘Oh shit oh shit oh shit’, en de bekende ‘dit had ik anders moeten aanpakken’ de revue passeerden. Dit alles verdween geleidelijk naar de achtergrond en ik kon me steeds meer focussen op mijn passie in plaats van alles er omheen. Het is vallen en opstaan en ik ben er vast nog steeds niet. Maar in deze vijf jaar ben ik gegroeid tot een succesvolle en gepassioneerde ondernemer die staat voor haar zaak, weet wat ze wil en goed is in wat ze doet.

Elke dag feest

Op zomerse dagen sta ik de liefde te vieren met fantastische bruidsparen, soms bestaat mijn dag uit het vastleggen van een bijzondere uitvaart. Ik mocht tientallen verliefde en vermoeide ouders vastleggen met hun kersverse baby. Trotse bedrijven fotograferen waarbij de passie van mijn scherm af spat. Fijne gezinnen en families, met kindjes die eigenlijk helemaal geen zin hebben om naar die rare mevrouw met een camera te luisteren. Gelukkig lukt het me altijd om ze om te krijgen, de ene keer met wat bellenblaas en een andere keer door mezelf compleet voor gek te zetten. Elke dag die ik met mijn camera doorbreng is een feest. Elke emotie en elke connectie mag worden gevierd.

Ik ben er graag bij om jouw moment te vangen, zodat je voor altijd die warme, lichte en ongedwongen foto’s hebt waar je met een glimlach op terugkijkt.

Gezinsshoot Berkel enschot

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Djana Djordevic van Days in June Fotografie en Reveal Your Brand.

Geplaatst in Portfolio en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .